Oct 6, 2019

kek pisang paling senang dan sedap

Sejak pindah ke Bangi ni, kami rajin ke pasar malam. murah, fresh, berkualiti. sambil2 support melayu. Problem beli barang pasar ni kadang, sbb diorg ni nk jaga freshness kan. kalau beli lambat dia suroh amik semua. so kalau teringin pisang tu, nak beli sesikat je. tapi boleh end up sampai 5 sikat. siapa nak makan banyak2 tu? huhu

selalu pisang memang diletak atas meja. tapi kalau kulit pisang semakin hitam, kita buang kulit pisang, masuk bekas, simpan dalam fridge. anak2 tak suka pisang yang berkulit hitam. huhu. 

frozen banana tu pernah buat banana smoothies. sedap gak. tapi tekak melayu ni tak boleh minum banak pisang. hahaha. makan pisang boleh la. so option pisang ni tinggal buat goreng (jemput2 pisang), atau dibakar (kek pisang). n harini we ols nak share resepi kek pisang yang senang gileerr


mukaddimah lagi. resepi ni gabungan dua resepi. tapi memang simple giler, pakai blender je. 

Kek Pisang

Bahan bahan masuk blender:
4 biji pisang emas (saya guna 8 biji)
1 cawan gula kaster (saya pakai setengah cawan gula putih, setengah cawan gula perang)
1 cawan minyak jagung (pakai minyak masak paket je) haha
4 biji telur gred A (saya guna gred B)
1 sudu kecil vanila esen

Bahan ayak:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder


Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Bahan tepung disatukan dan diayak. 

Tuang bahan yang di-blender sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

senang sangat kan? selamat mencuba gais..



No comments: