May 10, 2009

kawan lama vs kawan baru

dah lama tak buat post baru kan?? mood nak menulis ader. tapi kadang2 tu isi takde. macam tak best nak tulis pendek2. so sekarang ni dah ade topik agak menarik, terbitlah satu karangan yang tak berapa best nih.

mane datang topik ni? tadi saya baca page kawan. pastu, terasa bagaikan anak panah tertusuk di tubuh macam kartun jepun.

kawan yang baik ialah orang yang sentiasa disisi tak kesah waktu kita bersedih atau time kita gembira. kawan ialah tempat nak kongsi masalah dan kegembiraan. orang pernah cakap, one a friend forever friend; friendship never end; friendship is the best ship exist in this world; dan banyak lagi la. tapi mana datang nyer istilah kawan baru, kawan lama? kalo kawan, kawan la kan. tapi terbit gak istilah kawan lama n kawan baru mungkin sebab kawan yang dah lama kenal dah tak rapat cam dulu. sekarang ni cuma rapat yang baru. tapi bab ni, tak semestinya betu. because sometimes what we see doesnt always have to be true. n we can easily make mistake about judging wat is abstract. yes, for me, friendship is kinda abstract.

enough with definition, ni nak bgtau ape yang wat saya sangat terasa ngan artikel yang ditulis kawan saya itu. main reason, dah lama tak contact dengan kawan kat sekolah dulu. why? well, sejak sekolah dulu tak selalu calling2 orang. orang calling2 saya ade la. saya hanya call kalo ade hal2 penting je. nak msg2, phone takde. ye, saya tidak ade handphone mase time secondary school dulu. habis sekolah baru dapat handphone. oleh itu, ramai gak schoolmate yang tak tau number saya. yang tau tu classmate la. pastu dah habis sekolah, tak tau nak msg or calling2 pasal ape. so, tertungak lerr bahagian helo2, tanya khabar dan sebagainya. btw, diriku ini ingin mengaku, dengan rela hatinya bahawasanya, memang tak reti nak start conversation. so sorry la yerr. till now, except to nisa, my classmate from primary to secondary till in UIA. but she is now in kuantan. so, conversation, secara tidak langsung terkurang secara sendirinya.

sekarang, in general, terkurang la segala info pasal kawan2 sekolah. kalo nak tiba2 tanya cam rase pelik. kalo selalu tanye lagi la pelik. info?? ape yang saya tahu ialah apa yang diceritakan oleh orang2 desekeliling, yang diceritakan oleh orang itu sendiri. via phone, email, or facebook; or if got gathering.

gathering? well, i try to come every gathering possible. yes, i admit not an active alumni, but still, try to go for every class gathering. if i dont come, i got a reason. in gathering, i usually the one listening. not so much talking. sometimes dont feel like i really know them. cuz i feel like im the only not updated with wat others do. last time im the last to know about.. eh, mane lea bagitau rahsia kengkawan. tapi kadang2 tu selalu rase not belong to the group.

sekarang?? i still feel like got this problem to adapt to environment. eh, macam dah lari dari tajuk. so later la. will write in other post. bubye

1 comment:

Asma' Zubir said...

i pun got probs dlm keep in touch with friends...huhu